Tarih sayfasında yollarda görmeye alıştığımız modern lastiklere ulaşana kadar tekerlekler tekil gövde şeklinde kullanılıyordu. Çoğu zaman ahşap kimi zamanda demirden yapılan lastikler kişilerin ihtiyaçlarını karşılıyordu, fakat maliyet aşamasında yüksek meblağlar gerektiriyor ve uzun yolculuklarda çok kolay zarar görüyordu. Çağlar boyu insanlar araçlarının tekerleklerini sert kumaş gibi maddelerle sararak dış etkenlerden bir nebze de olsa korumaya çalıştılar. On dokuzuncu yüzyılın ortalarında Thomson isminde bir adam ilk defa modern hava dolgulu lastik fikrini ortaya attı.
Zamanının ünlü dergisine çıkarak ürününü tanıtan Thomson fikrine fazla rağbet görmemesi ve üretim aşamasında gerekecek maddiyatı bulamadığı için yalnızca patentini almakla yetindi. Ancak 20. yüzyılın başında fabrikalar kurulup modern oto lastik üretimine başlanabildi. Tarihte içi hava dolu olan oto lastik türüne nazaran bir süre de su dolu lastikler kullanılmıştır. Fakat hem aracın yola tutunmasında hem de sürüş kalitesinde başarılı beklenen kadar başarılı olamadığı için bu fikir fazla uzun sürmemiştir. Oto lastik genişliği ve büyüklüğü taşıdığı araca ve yüke göre değişir. Fakat bazı araç ve yol şartlarında hava dolgulu oto lastik kullanımı uygun değildir. Kesici aletlerin bulunabileceği iş sahalarında, madenlerde, çiftliklerde ve bunun gibi zorlu yol şartlarında “ dolgu lastik “ denilen ve tamamen kauçuktan oluşan oto lastik tercih edilir. Bu tarz lastiğin satış fiyatı klasik lastiğe göre pahalı olsa da kullanım ömrü çok daha fazla olduğundan herhangi bir dezavantajı yoktur.
Bu tip lastiklerin patlama, delinme, hava kaçırma gibi dertleri olmadığından direk bir zarar verilmedikçe güvenle kullanılabilir. Hava dolgulu lastikler uygun yol şartları düşünerek yapıldığından, onları arazi şartlarında denemek ve lastiği zorlamak uygun değildir. Eğer kişinin aracı sürekli buna benzer zor koşullarda kullanılıyorsa lastik seçimi bir uzmana danışılıp kalınlığı sırt kısmı geniş lastikler tercih edilmelidir. Biz nasıl mevsime ve o anki şartlara göre ayakkabımızı seçip sokağa çıkıyorsak, aracımıza da yola ve doğa şartlarına uygun oto lastik seçilmelidir. Ayaklarımızın zarar görmemesini ayakkabılarımız sağladığı gibi aracımızın da kullanım ömrünü lastikleri uzatacaktır.